12. mei, 2016

We zijn niet op het strand, tenslotte

http://www.omroepwest.nl/nieuws/3150003/Blote-voeten-Dan-kom-je-het-Gemeentemuseum-niet-in

Iedere dag komt tot mij wel een bericht dat behalve verbaast ook ergert. Wat zeg, anno 1986 nooit was gebeurd of in iemand hoofd op kwam. Kwestie van innerlijke beschaving en nimmer een kwestie van discussie zijnde, omdat er nog een algemeen aanvaard en (uit)gedragen normbesef was.

Niets van dat al meer in 2016. De publieke ruimte als één grote zandbak waar infantiel Nederland in rond schreeuwt en rent. Iedereen en alles op zijn of haar pad neglecterend.

Je leest zo'n bericht op de website van TV West in de namiddag en denkt dat het een hoax bericht is op een te warme achternamiddag ten burele uit lol bedacht. Uiteraard blijkt dit wederom een ferme onderschatting van de momentane werkelijkheid waar we anno 2016 in beland zijn.

Dit keer is het een vrouw, die het verschil tussen de voordeur en buiten weigert te accepteren, én zich niet op het strand bevindt. Dat moet blijkbaar dan weer uitgelegd en verantwoord worden vanuit wat toch een instituut als hét Gemeentemuseum mag heten. Al te gek is immers al lang onze buurman in dit land, en zo kan het gebeuren dat een houten vloer er bij gesleept moet worden als museum om zich te verantwoorden.

Zogenaamd om de veiligheid van mevrouw te waarborgen. De woordvoerder van het Gemeentemuseum durft niet te zeggen of Anne het pand wel had kunnen betreden als ze sokken aan had getrokken. 'Daar gaan we over nadenken', reageert ze.
Zo hopeloos Nederlands dit. Altijd weer die gulden snede opzoeken, altijd weer die neiging tot dat gepolder. 'En nu de deur uit !' had natuurlijk onomwonden gezegd moeten worden. Blootsvoets loop je maar thuis of op het strand. Niet in een museum.

Maar ja, het is allemaal niet genoeg en moet nog een staart krijgen. Mevrouw heeft een klacht bij de gemeente ingediend. Dat heb je tegenwoordig als je tijd teveel en een mond te groot hebt. Het zijn dezelfde mensen die vinden dat altijd met hen rekening moet worden gehouden. Andersom bestaat niet.

Want je wil gvd toch 'gewoon' Karel Appel willen zien.

Graag weer heel snel enig niveau en decorum terug in dit zinkende schip wat Nederland heet. Hier hebben we geen Tachtigjarige jarige oorlog voor gevochten.