Paasvuurgedoe deel zoveel

25. apr, 2018

Het bericht op het door mij hogelijk gewaardeerde teletekst van RTV Oost was vanmorgen wat ál te snel weer verdwenen, maar niet zonder vastgelegd te zijn op handmatige wijze door uw columnist.

De paasvuren - een beetje de Zwarte Piet van het oosten. Ik had er al veel meer over kunnen zeggen, maar omdat 'haardvuur' en 'paasvuur' thematisch te zeer aan elkaar gelinkt waren, deed ik er de afgelopen maand maar het zwijgen toe.
Maar er zijn grenzen aan de gekkigheid. De Partij voor de Dieren heeft weer eens wat bedacht. Allereerst de vraag: 'Wie komt hier op?'. Gooien we het niet op de vermeende stankoverlast, dan maar op 'de dieren'. Die, volgens hen, en masse gaan broeden in de paasbulten voordat ze aangestoken worden, en vervolgens - u ziet al de Jeanne d'Arc en aanverwante heksenverbrandingstaferelen voor u - verbranden op de avond van 1e dan wel 2e Paasdag..

Ik weet niet of u enigszins op de hoogte bent van de locatie waar en tijd wanneer paasvuren opgebouwd worden, maar we gaan hier potdorie toch geen Milieu Effect Rapportage ter plaatse op los laten? In groen en nestgelegenheid zijn we hier in het oosten ruim voorzien. In Wodan's naam - laten we de goden van het Saksische land hier een beetje eren - welke vogel ziet zich aangetrokken, dan wel genoodzaakt in een paasbult te gaan nestelen? Absoluut géén!
Buiten dit: heeft u ervaren hoe koud het vaak nog is, voorafgaand aan de Pasen? Geen vogel die nog aan nestelen denkt. Dus wat is uw punt dat u wilt scoren ten overstaan van welke kiezersgroep, Partij voor de Dieren?

Ik vraag mij ook af hoe dit in de praktijk gaat werken na dit voorstel. Komt er een meldpunt voor vogels? 'Meldpunt schadevergoedingsregeling door Paasvuren' ?. Een Paasvurenbeheersplan ? Inspraakrondes ? Voorlopige voorzieningen? Gedoogbesluiten dan wel kort geding? Demonstraties van mensen die nu nog balen stro over de hekken van de Oostvaardersplassen gooien, bij de paasbulten?

Partij voor de Dieren: hou op met deze flauwekul - en, dan toch maar ten overvloede, nogmaals - hou op met het demoniseren van een eeuwenoude rite die de lente verwelkomt en de heidense zegen voor een geslaagde oogst dat jaar symboliseert. Het zuiverende vuur, weet u wel..

Maar ja, anno 2018. Ik blijf het voor u volgen, hier in het oosten..