24. jul, 2016

Het staat er echt

Het was we het weekje wel. Alweer. Dit keer was Duitsland aan de beurt. Als u dacht dat "de boel bij elkaar houden" gemunt was door Job Cohen, hebt u overduidelijk buiten de Duitse waard gerekend. Je hoort het, je leest het. je ziet het en blijft stijl achterover slaan van verbazing.

Eerst wordt een aanslag - zullen we het eerst en vooreerst gewoon zó benoemen, want het is wat het is - in de trein in Beieren afgewimpeld als "een tragisch incident". Je zult het maar als nabestaanden zo geadresseerd weten: een tragisch incident. Is er iemand onfortuinlijk geraakt door een kokosnoot terwijl diegene net er onder liep ? Dát is een tragisch incident.

Maar ja, een paar dagen later gebeurt er wederom nogal wat waar men het liefst bij weg kijkt. Ik vul dit niet zo ter plekke in, maar herleid dit zuiver uit het gebezigde taalgebruik. Afgelopen vrijdagavond stemde ik - en niet uit sensatie, maar uit hand over hand toenemende verbazing en ook wel angst - af op de ZDF. ZDF omdat de NOS met een Extra Journaal om 21.50 er achteraan kakte en met niets maar dan ook niets noemenswaards kwam, wat we al niet via teletekst, Twitter of anderszins hadden vernomen.

Ik wist niet wat ik hoorde. Dacht in het land van Swiebertje te zijn beland en dat nog wel anno 2016. Men sprak serieus over 'een amokmaker'. En verdomd, men doet dat bijna twee dagen her, nog steeds. Ik weet niet hoe het u vergaat bij het proeven van het woord amokmaker, maar iemand die het op een schieten zet, zeker negen mensen doodschiet en velen verwond, zijn daad ook nog eens een jaar op een opvallende manier voorbereid noemt men gewoon een terrorist. Blank, geel, bruin, zwart, oranje of rood van huidskleur, maakt geen donder uit, maar als het wandelt als een eend, kwaakt als een eend, de veren heeft van een eend en vliegt als een eend, is het geen struisvogel. Maar dus wel in Duitsland.

Amok maken. Goh. Ik associeerde dit altijd met iemand die - ik geef hier maar een zijstraat - bijvoorbeeld te diep in het glas gekeken had, en een luide opera zingend midscheeps 's nachts de katten aan het krijsen kreeg. Voor meer definities:
1) Bezetene 2) Gestoord persoon 3) Herrieschopper 4) Hinderlijk persoon 5) Iemand die zorgt voor overlast 6) Iemand die een persoon lastigvalt 7) Overlastgever 8) Persoonsbenaming 9) Persoon die opschudding veroorzaakt 10) Plotseling wild optredend persoon 11) Relschopper 12) Schreeuwend persoon in het openbaar 13) Vervelend persoon

Maar wacht: Good old Wikipedia meldt vervolgens: 'Het woord amok (Indonesisch/Maleisisch: amuk) is de Maleise naam van de moorddadige aanvallen waar Maleisiërs soms onder lijden. Het maleise mengamuk betekent amok maken. De term amok wordt in het algemeen ook gebruikt voor anderen die zonder provocatie een groep mensen aanvallen met het doel dezen te doden.

Een Maleisiër die amok maakt, rent de straat op met een kris of een ander wapen en begint daarmee iedereen te raken tot hij zelf gedood wordt.'

Het mag allemaal zo zijn. Het zal allemaal wel taaltechnisch te verantwoorden zijn, maar ook hier: het praatje is mooi, maar het smoesje klopt niet. Ook Duitsland is nu in de greep van terrorisme. En of het nu een Afghaanse Duitser is of een Iranese Duitser. Het wachten is nog steeds op een Groenlandse Duitser die met inuïtmes de Aldi onveilig maakt.

De ellende komt steeds uit de Zuidoostelijke Poel der Verderf en de meelproducent weet niet meer hoe hard hij moet werken, zoveel zakken staan er in de bestelling.
Een tragisch incident en een amokmaker. Dat is de multiculturele oogst van afgelopen week.

Wordt zonder enige twijfel vervolgd aankomende week. Misschien ook wel bij een theater bij u in de buurt.

Benieuwd welke vaagtaal en struikelhul dan gebezigd gaat worden. Kruitvat Europa staat inmiddels op ontploffen en er is nog geen begin van een antwoord.

Zo de staat er primair is om onze veiligheid te waarborgen, heeft ze er afgelopen jaren er alles aan gedaan om deze - natuurlijk zonder enige intentie daartoe, maar zo gaat het wel vaker met goede bedoelingen - tot in de haarvaten te ondermijnen.

Sommige mensen hebben een hardnekkig vermogen om feiten te ontkennen. George D. Prentice
Amerikaans journalist 1802-1870