Zwembadsoap

12. jul, 2018

Ach ja, het Rode Dorp. Wie kent het niet. Zelfs Wassenaar heeft zo'n dorp. Enig verschil is er wel. Deventer blijkt een heuse zwembadsoap te hebben gehad. Margriet van Oostveen schreef er al over in de Volkskrant : https://www.puurnieuws.nl/2018/07/02/deze-zwembad-soap-laat-zien-wat-met-elkaar-echt-betekent/

Let op de titel: 'laat zien wat samenleven met elkaar écht betekent'.

Gisteren verscheen dit bericht op teletekst van RTV Oost. De rel schijnt te zijn opgelost, op zijn puur Hollandst. Met zachte dwang onder het gewicht van een zak geld. En dan rent zelfs de meest luie kameel opeens als een schicht door de Sahara weg.

De gemeente vergoedt de kosten. Mijn hemel: wélke kosten? Het onder de zoveelste luie barbecue en bierfestijn versjouwen van een zwembadje van de straat naar een tuin, en daar 'en passant' de buurman ook op trakteren die daar lijkt mij, niet heel erg om gevraagd heeft of ingestemd? Over wat voor een vergoeding hebben we het hier. Dat zou ik graag eens van de gemeente Deventer te weten willen komen. Waarschijnlijk is het schrikken van het bedrag. Maar hoogte hiervan doet er nog niet eens in de eerste plaats toe.

Wat voor een lamlendigheid spreekt er uit dit bericht? Het is zomer in Nederland, bepaald nog geen aanhoudende hittegolf, en er komt een zwembadje. Prima. Waarom op de stoep? Waarom niet in de achtertuin van de initiatiefnemer? Waarom toch altijd in dit soort buurten het lamlendige gehang voor het huis in de straat? In zijn openbaarheid een soort van verstopgedrag omdat men zich niet vérder dan de straat verhoudt met de grotere wereld en een groter geheel?
Die mensen hebben er blijkbaar de tijd voor. Schijnt gezellig te zijn.

Bij ons in het dorp heb je ook zulke mensen. Hangend, de godganse dag in hun voortuin. Grote teringzooi er om heen. Afgetrapte stoelen (bureaustoelen zelfs) permanent in de tuin, barbequerooster permanent beschikbaar. Het blijft in regen en wind gewoon ook staan. Vaak staat er meer meubilair buiten dan in de woonkamer, wonderlijke taferelen. Men leeft van de (na) middag tot ergens tegen het middernachtelijk uur - soms daarna, als de temperatuur het toe laat. Bier als kraanwater, en maar hangen. Inhoudsloos, wezenloos.

Het zou allemaal niet zo erg zijn, als je het maar niet hoefde te zien, dag in, dag uit. En je ziet het, helaas, dag in dag uit, want je bent genoodzaakt het te passeren op weg naar de supermarkt of wat dies meer zijde..

Terug naar de zwembadsoap. Het staat symbool voor Hollandse angst. Angst om een ander gewoon terecht te wijzen (de directe omgeving moet hiermee beginnen en alert op blijven) op wat nu eenmaal kan en wat niet kan. Als mensen zichzelf niet opvoeden, dan moet de omgeving het maar doen. Ongesubsidieerd. Hygiëne en veiligheid zijn beleidstermen waar gewoon 'ruimtelijke hygiëne' en 'goed fatsoen' begrijpelijkere en door iedereen uit te dragen factoren van samenleven zijn. Want dat is wat je altijd ziet met dit soort gezinnen: men leeft allesbehálve samen met zijn omgeving.

Als gemeente Deventer zou ik geen vergoeding geven, maar de gepeperde rekening zenden naar zwembadeigenaren, opdat niet de gehele goegemeente via gemeentelijke belastingen opdraait voor deze niet minder dan onzin.

De grondfout van de mens is luiheid. Zij ondermijnt in duizend vormen ons welzijn.
E. von Feuchtersleben
Oostenrijks dichter, filosoof en geneeskundige 1806-1849