ING en de mens..

6. sep, 2018

En weer is er ophef. Een bank - in dit geval ING - die crimineel geld niet checkt en daar vrolijk mee bankiert. Een Openbaar Ministerie, die het slechts publiek maakt ná geschikt te hebben, en het daarmee nu juist publieke rechtsvervolging (bewust?)weerhoudt. Toeval?

Tien jaar geleden, de bankencrisis. De overheid 'moet' bijspringen om banken 'too big to fail' te redden. Het hele land scheldt op de regering, want 'van ónze belastingcenten!'. Later, veel later, blijkt dat de regering niet geheel gespeend van begrepen eigenbelang, geld geleend te hebben aan betreffende banken en vaak miljarden méér terug te krijgen, op basis van gewonnen rente over het geleende bedrag.

Overheid en bank. Men werkt volgens eenzelfde principe, mag zijn goddelijke gang gaan, maar als álles zichtbaar wordt staat het publiek op. In de hele discussie mis ik de verontwaardiging over de geregisseerde verstrengeling tussen bankwezen en overheid. Toeval dat Ralph Hamers mag blijven zitten? Of óók al geregisseerd vanuit diezelfde overheid, verbonden aan de 'boete'.
Het banale is niet het iedere keer oppoppen van dit soort berichten, maar het systeem wat er achter zit, en de arrogantie van zowel de bankensector als een overheid, te denken, dat de gewone burger niet door heeft gekregen welk vooropgezet mechanisme hieraan ten grondslag ligt.

De rente staat laag, dan knijpt men - doelbewust of niet - een oogje toe als het om de rechtheid in leer terecht komt. En ja, die banken. Ik schreef er al eerder over. We zijn nog steeds - en nog steeds méér, stiekem - verslaafd aan gratis geld. Dat gratis geld - terugbetalen, dat doen we later wel een keer, en anders wacht schuldsanering - moet ergens mee gecreëerd worden. Mee verdiend worden. Liefst met zo min mogelijk controle of overhead. Dat zit alleen maar in de weg.

Honderd miljoen euro (of anderszins) komt u brengen? Welkom, welkom! Een bank draait op en om al dan niet tijdelijk geldbezit van zijn klanten. En daar doet die bank allerlei leuke en minder leuke dingen mee, om maar nog meer vet op de botten te krijgen. Winstuitkering aan de deelnemers? Niet voorbij de directiekamer(s).

Wilt u van deze praktijken af? Kies dan een bank die transparanter is en/of duurzaam belegt in niet controversiële zaken. Nóg een beter plan?

Ik verwijs bijvoorbeeld - en dit is reclame, jazeker - naar De Onderlinge 's Gravenhage. Pensioen- en levensverzekeraar. Winstuitkering aan de deelnemers. Kapitaal opbouwen zonder poeha slogans als 'World here I come' geen reddingsacties benodigd of dubbele bodems? Ga eens met deze mensen praten. Bijvoorbeeld.


Ondertussen stap ik over naar en andere bank. Triodos bijvoorbeeld.

Als we niet kunnen stemmen, dan maar met onze voeten.

Die kleine moeite moet je wel willen nemen, anders blijft het bij slecht Hollands gemopper en gemok.