24. okt, 2016

NOS politiek

Typisch weer zo'n NOS links politiek geverfd teletekstberichtje. Duízenden mensen hebben in Boedapest geprotesteerd tegen het strikte vluchtelingenbeleid van premier Orbán. U ziet de mensenmassa's alweer voor u, al ware het oktober 1989. Maar dit is 2016 en een heel andere wereld. En toch ook weer niet.

Eind augustus, begin september was ik in Bulgarije. We werden een dag rondgeleid door een Bulgaarse gids die ons de oudheden liet zien in Strandja Park, in het oosten van Bulgarije. Nu viel het me opeens op dat hij het zwerfafval wat hij tegen kwam opruimde. Zoals eenieder aanschouwen kan, is 'opgeruimd' nu niet de eerste term waaraan je denkt als je Zuid- danwel Oost Europa bezoekt. Het zwerfafval dat hij opraapte waren petflesjes. Petflesjes, meegenomen door vluchtelingen die de grens via de bossen overstaken. De flesjes waren van Turkse makelij en het betrof hier duidelijk geen spoor van toeristen. Hij raapte de flesjes op, om de vluchtelingen niet op een spoor te brengen of te houden. Die flesjes waren niet welkom, de vluchtelingen ook niet. U kunt dat hard vinden, hardvochtig en vreemd.

Maar, en de toch wat wereldvreemde NOS heeft hier dagelijks een handje van, hier speelt nog altijd de kwestie 'Ken uw klassiekers'. Klassiekers uit de geschiedenis van Oost-Europa die niet meer meegezongen worden, maar de klank gelijk herkenning en emotie oproepen. Naast Bulgarije dus ook in Hongarije. Ik noem slechts Rusland (gevaar uit het oosten) en Turkije (gevaar pas bezworen na een 150 jaar durende bezetting in 1676). Of het nu Romeinen, 'barbaren', andere volkeren met een Germaanse, Iraanse, Turkse of Slavische achtergrond waren: Hongarije is continue overlopen in de afgelopen 2000 jaar door volkeren van buiten. Ongevraagd, met geweld, onophoudelijk. Nog in 1956 rolden de tanks door de straten uit Moskou.

Ik kan me zo voorstellen, NOS, dat je het op een gegeven moment gehad met met al die ongevraagde verrijkende culturen die je land met of zonder geweld binnen sluipen. Dat je je bekomst hebt van den vreemde. Sterker nog, je ervaart na twee millennia de afgelopen 2 decennia een soort van rust. Een rust naast de wereld van de Roma, dát wel. Maar een driehoek van armoede, criminaliteit en discriminatie laat zich niet doorbreken door vanuit armoede de criminaliteit in te gaan.

De meerderheid van de Hongaren is katholiek. Er wordt nu een heel shownummer opgevoerd ook wel binnen Hongarije zelf door sommigen die de Hongaarse opstand in 1956 hebben meegemaakt. 'Wij waren ook welkom' in het buitenland, toen wij vluchtten. Hier zit hem nu precies de crux. 'Wij' herkenden elkaar in onze geloofsachtergrond. In min of meer gelijke normen en waarden. Hebben wij dezelfde normen en waarden als mensen die nu naar onze contreien vluchten danwel reizen?

Grotendeels niet. Slechts één voorbeeld. De asielstroom neemt weer toe. Nu niet vanuit Syrië of anderszins uit het zuidoosten, maar vanuit Afrika. Een opvallende groep is hierbij Marokkanen. U leest het goed: Marokko, het veiligste land van heel Noord-Afrika. Tja, want kom je hier, dan heb je recht op een terugkeervergoeding (lees: bonus) van maximaal € 1.950,-. Tegelijkertijd zie ik een Marokkaanse luchtvaartmaatschappij stunten met een enkele (?) reis Marokko voor nog geen negentig euro. Je zou er een knappe spaarkaart mee kunnen vullen, maar hier ga ik natuurlijk te Trumpiaans klinken.

De massale vlucht van Hongaren in 1956 was de zoveelste in 2000 jaar tijd. In Hilversum is minder besef van memorie present dan gezond zou zijn. Je kunt dit naïef noemen, maar ook opzettelijk politiek opiniërend. Dat is prima, maar daar betaal ik geen belasting voor en het zou een lief ding zijn als men zichzelf moest gaan bedruipen als Staatsomroep. Ik teken er voor.