Amerika's Brexit

9. nov, 2016

Ik werd vanmorgen wakker, voor de tweede keer dit jaar, met nieuws dat ik nimmer had verwacht. En tegelijkertijd juist wel. Donald Trump, de nieuwe 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika. De beurzen niesden even, maar veren natuurlijk alweer op. Net zoals ze na de Brexit deden.

Nog steeds lijken mensen zich niet te beseffen waarom Donald Trump gewonnen heeft. Dit is namelijk omdat Hillary Clinton van zichzelf verloren heeft. Ieder andere vrouwelijke kandidaat had een betere kans om te winnen, maar Clinton had haar naam tegen. Zelfs een merkwaardig opzetje in gang gezet met de FBI - een week voor de verkiezingen aankondigen opnieuw onderzoek te doen naar de emails van Clinton en daarbovenop dan opeens een paar dagen voor de verkiezingen zeggen dat er niks aan de hand is - heeft niet mogen baten. Integendeel. Wat op het allerlaatst voor haar had moeten werken, en in die opzet ook gecreëerd, heeft het recht tegenovergestelde bewerkstelligd. Zie ook hoe ontspannen iedereen in het Clinton campagne team reageerde toen plots het onderzoek aangekondigd werd. Zo ontspannen reageer je als je weet dat het niets zal opleveren. Heel veel mensen hebben deze zoveelste Clinton truc gelukkig doorzien.

Had ik een vrouwelijke president willen zien? Waarom niet? Iedereen, in feite, behalve Clinton. Een stevige vrouw die met passie het volk aan zich wist te binden. En zich, net zoals Trump nu, dit weet, door de kerntaken van een overheid voor te staan. Veiligheid en infrastructuur.

Voor wat betreft veiligheid. Het is geen wonder dat veel Amerikanen zich aangesproken voelen door een sterk figuur die dit met sterke bewoordingen verdedigt. Het is een trend die je over de hele wereld ziet. Is dat fout? Niet vanuit de perceptie van veel mensen die zich steeds minder beschermd voelen sinds 9/11. Die dreiging is nog steeds niet weg, en de herinnering daar aan zal nog wel een generatie voortduren.

Het zou een lief ding als Amerika samen met Rusland Islamitische Staat een finale klap geeft het aankomend jaar. Sámen met Rusland. Kans van slagen? Welzeker, want deze twee heren kunnen het prima met elkaar vinden. En wie weet.. ligt in het uitgesproken karakter van deze twee heerschappen wel de sleutel tot toenadering. Ik sluit het niet uit. Mannen zijn nu eenmaal gewoon om niet met mail in de mond te praten. Aan dat type mannen heeft de wereld behoefte. Je geeft elkaar eens een tik, en maakt het dan weer goed. Geen onderhuids doorsluimerende veenbranden. Niet dat stiekeme. Mannen hebben nog steeds dat grotere allesoverkoepelende doel voor ogen: we moeten samen die mammoet vangen, anders hebben we geen eten de komende tijd. Korte communicatie, uitgesproken zijn in wat je voelt en bedoelt op zo'n ijzige winderige vlakte was van levensbelang. Geen omhaal van woorden.

U lacht, maar zo werkt het nog steeds.

De infrastructuur dan. Die andere belangrijkste overheidstaak. Bijzonder verwaarloosd in Amerika. Bruggen storten in, wegen zijn slecht. Donald Trump zegt dat hij die weer 'state of the art' wil gaan maken. Mijn zegen heeft hij. En passant een hele tijd heel veel mensen aan de slag brengend. Kijk, we kunnen van Donald Trump vinden wat we vinden, hij heeft door waar de overheid voor aan de lat staat. En waarvoor uitdrukkelijk niet.

Ik voorspel dat - net zoals bij de Brexit - de aanvankelijke paniek hiervoor zal wegebben. Donald Trump is de zakenman der zakenmannen. Gewend deals te sluiten, zonder onderscheids des persoons. Iemand met wie ook snel tot zaken te komen is. Ga je je als zakenpartner misdragen of mensen vooraf in het harnas jagen? Ik geloof het niet. Je bent wél duidelijk, en dat is - wat we er ook van moge vinden - een diep gevoelde behoefte in deze tijden.

Misschien zijn we weer meer heidens geworden en wat onversnedener van tong. Dat dat juist binnen een geloofsgemeenschap kan zoals in Amerika tekent niet alleen dat land. Ik teken daar ook voor.

Het kon wel eens verfrissender werken dan we allemaal van tevoren bedacht hadden. U mag me er mee om de oren slaan over een jaar als het allemaal niet zo is. Dat lucht namelijk op. En ondergetekende kan het hebben.