19. nov, 2018

In de bonen

Zoek je op een beetje agreabel plaatje om de nieuwste column mee op te luisteren, kom je uit op koffiebonen. Saai! Hij gaat het over koffie hebben.

Wees gerust, dat staat deze tijd niet toe. De Tuinen van Weldadigheid schijnt deze zwarte boon te verkopen als Stamdroogboon 'Zwarte Piet'. Het is toch wat.. ik dacht dat het koffiebonen waren, maar goed.. wat kleur al niet vermag.

Ondertussen is Nederland al sinds 2011 in de bonen rondom deze tijd. Een paar keer eerder besteedde ik er een column aan, en ik ga deze zeker niet herhalen. Wat wel verbaast is de tijd die wij met zijn allen spenderen aan dit geheel. Gemeente, politie, rechter, burgemeesters, volk.. het is verworden tot een jaarlijks soort apekooien - ai, ja, daar hebt u mij weer.. waarom nou weer AAP, ik hoor het diverse mensen vanuit diverse invalshoeken alweer zeggen..

Tja, wat doe je anno 21ste eeuw als arenagevechten en ridderspelen niet meer in zwang zijn. Je krijgt vanzelf zin in een moment muiten in een jaar. Argumenten worden daarbij steeds maller - 'Waarom kan Sinterklaas eigenlijk geen vrouw zijn, of gehandicapte?', 'met die stoomboot halen we Parijs niet' 'is het strooigoed eigenlijk wel gezond (genoeg)' en wel meer van dit soort zaken.

Ik ben en blijf van mening dat mensen die onenigheid opzoeken, ontevreden zijn over hun eigen leven, en dit kostte wat kost willen projecteren op anderen. Als bliksemafleider, uit verveling. Kan een wereld zonder strijd, kan een wereld te lang zonder strijd zijn, en breekt dan vanzelf strijd uit? Soms denk ik: het grootste gevaar ligt niet in armoede. Het grootste gevaar ligt in diegenen die zich armoedig voelen en niet meer naar zichzelf kijken. Dan ga je andere mensen daar blijkbaar mee lastig vallen. Van kwaad tot erger. Steeds harder schoppen omdat je niet gehoord wordt.

Ik zou het als burgemeester wel weten. Demonstratierecht of niet. Dit moet geen jaarlijks ritueel worden. Verbieden die demonstraties. Ga maar het hele jaar door op elkaar schelden op social media of anderszins, maar blijf weg op straat. Goed dat de rechter zich uitgesproken heeft tegen een verbod op de Sinterklaasintocht in Zaandam. Roetveegpieten bleken opeens ook niet meer welkom. In Zwolle kwamen voetbalsupporters opdagen tegen de anti-Piet demonstranten. In allerijl werden de anti Piet demonstranten in veiligheid gebracht. Geen gegrachtengordel in Zwolle, immers. Beide kanten van de medaille laten zien dat er hier en nu een einde aan deze gekkigheid moet komen. Laat Sinterklaas leven, handhaaf de zwarte figuur naast hem, en maak hem zonder kroeshaar, oorbellen, lippenstift en onderdanig gedrag weer wat hij elders nog wél is. Een vervaarlijke, zwarte man, die de donkere winterweken aankondigt, maar ook de vruchtbaarheid voor het komende jaar in luidt. Het zaad daarbij als strooigoed over de mensen uit strooiend met hier en daar een gerichte tik met de roe(de). Het feest en passant daarmee nog kleurrijker en beeldender makend. Voor wie het wil zien.

De rest van eisen en demonstraties moet als enige, en zo snel mogelijk, de zak van Sinterklaas in en enkele reis daar blijven.