13. apr, 2019

gooien we met..

Ja, hier in het oosten kennen we zo onze gebruiken.. 'Maar jij stemde toch laatst Partij voor de Dieren?' hoor ik dorpsbewoners verbaasd roepen. Ach, het gaat allemaal goed samen. Na een lange winter, waarbij u niet moet vergeten dat in de midwinter tijd hier in het oosten de zon een half uur eerder onder gaat dan in het westen, is men wel toe aan een verzetje.

De trekkertreks worden uit de stal gehaald, over een weekje weer de in het westen zo bekritiseerde paasvuren. En verdraaid: het eiergooien. Eerst rapen en dan gooien? Ik kende het gebruik nog niet, maar prima. Brood en spelen moeten er zijn. De prijzen lopen wel op met de leeftijd, gezien de stijgende vuurkracht en potentie in de puberleeftijd, dat spreekt.

Is dit nu hoofd- en luchtledig volksvertier? Welnee! Dit moet een oeroud gebruik zijn. Hebben we de middag van Eerste Paasdag de poaskerls en het vlöggeln in Ootmarsum, Westenholte kent deze variant, blijkbaar. Het voorjaar wordt ingewijd, elkaar een vruchtbaar jaar toegewenst. Het vuurwerk van het voorjaar. Sport verbroedert. Eieren gooien nog meer.

Vreemd dat men hier in januari opeens allemaal kinderwagens ziet? Welnee. De Westholtenaar weet wel beter.

Was het in 1100 al niet zo, dat 'Hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hi(c) (a)nda thu uuat unbidan uue nu'..Alle vogels zijn nesten begonnen, behalve ik en jij. Waar wachten wij nu op?

Heerlijk land, dat oosten van het land!