6. mei, 2019

Hoop

Ik had het blog van deze week kunnen openen met een troosteloos geel veld, bespoten met Roundup om de deplorabele toestand van ons platteland te laten zien. Soms.. soms schijnt er een zonnestraal door de donkere wolken heen, getuige dit bericht op teletekst van RTV Oost.

Sinds ik ben verhuisd naar het oosten van het land, heb ik nog nooit zoveel gras gezien. Láppen gras, aaneengesloten. Alles voor de koe. Eten we de koe zelf niet op, dan vliegt hij wel naar het buitenland, al dan niet vergezeld van zijn werk: de melk of kaas. Een wandeling of fietstocht langs deze velden levert soms 1 hommel op bij op, die je, na intensief speurwerk, ontwaart.
Te veel, te lang, te gek. Het kon niet op. Tot nu. Eindelijk, ja dan eíndelijk dringt er begin van besef op, nu tot veler schrik de klok 12 uur heeft geslagen.

Kan het tij nog gekeerd worden? Volmondig: JA. Ik zie in mijn omgeving hier daarvan de allereerste voorzichtige tekenen. In het kader van Ruimte voor de Rivier is nabij Kampen een nevengeul aangelegd welke zogeheten 'natte natuur' heeft gecreëerd. In een relatief maar heel klein gebiedje sla je stijl achterover van wat dit veroorzaakt heeft. Bewust planten en zaaien van luzerne, korenbloemen, lupine en nog veel meer heeft een bloemenlint veroorzaakt die insecten moet gaan trekken. Komen de insecten terug, dan hebben de vogels hun voedsel terug. In dit klein gebiedje riet heeft zich pardoes een roerdomp gevestigd, kemphanen vinden er opeens voedsel rond. Het zijn nog 'maar' de vrouwtjes, en geen mannetjes, maar dát ze er zijn geeft aan wat er nodig is. Steltkluten waden door het lage water alsof we in zuidelijke landen vertoeven. Waar is nog een wereld te winnen? Het platteland zelf. Zeg eerlijk: raakt u in een crisis als u voor melk, vlees en kaas de helft meer gaat betalen? Heeft u eigenlijk énig besef van de prijs van een pak melk? Kopen we het omdat het goedkoop is, of omdat we het lekker vinden? Ik vermoed gewoon het laatste. We hebben er wat voor over. Dóe hier dan eens iets mee, boeren van Nederland! Laat je niet gek maken door de supermarkt die de producten tegen dumpprijs willen vermarkten!

En mocht iets duur(der) worden, dan kopen we wellicht wat minder en kiezen bewuster, maar de inkomsten voor supermarkt en boer zijn dan navenant toch gelijk? Beter minder voor een betere prijs, dan massaal voor een te lage prijs.

Natuurinclusieve landbouw: het kan zo makkelijk. Laat een kruiden en akkerbloemenstrook bestaan van 2 of 3 meter breed. Maai pas vanaf eind juli. Zaai 'rijker' gras met minder eiwit maar met meer grassoorten. Maak weer eens een houtwal tussen de percelen. Laat 's winters de uitgebloeide kruiden en akkerbloemenstrook staan, en laat op maisvelden wat staan aan de rand en ruim niet alles op. Ga eens terug van 200 koeien naar 50 en leg het de mensen uit waarom ze tientallen jaren voor een dubbeltje op de eerste rang gezeten hebben, en die tijd omwille van ons allemaal nu écht voorbij is. Waar het kan: verhoog het waterpeil. Maai bermranden pas in de late herfst.

36 miljoen gaat dit de provincie Overijssel kosten. 1.142.360 inwoners van Overijssel: die 31 euro nog wat, een afhaalmaaltijd voor zijn tweeën, die hebben we er toch voor over?

Wilt u zelf wat doen? Koop bloemenzaad bij www.cruydthhoek.nl of Intratuin en prop uw tuin of balkon daar vol mee. En ieder plekje waar het maar veilig is voor maaimachine en het kan staan. Langs de weg, langs de stoep, langs wandelpaden, in polders, verzin het maar.

Het groene olifantengrasbiljartlaken moet gesloopt worden. Ik teken en betaal er graag voor.