13. mei, 2019

Gele hesjes: Vrouwen en kinderen eerst..

Diepe zucht - uw columnist moet het toch even over de gele hesjes hebben. Of de oranje, al naar gelang welke kleur in zwang is of nog toelaatbaar.

Ik kan best sympathie hebben met mensen die ergens tegen in het geweer komen. Het is in het verleden echt heus relevant geweest, met protesten tegen de kruisraketten en zo. Ondergetekende liep ook mee. Overkoepelende was altijd dat er een helder geformuleerd doel was, gedragen mét elkaar, vóór elkaar. Het grotere geheel onderkennend en omarmend.

Nederland anno 2019. De mensen met een uitkering zijn hier nauwelijks uit te krijgen omdat ze anders 'inleveren'. Dusdanig wordt de uitkering aangeroomd met allerlei toeslagen en vergoedingen, dat een netto verdiend minimumsalaris niet opweegt tegen die van een niet werkende met uitkering. Er zijn voedselbanken. Dat wordt allemaal heel treurig gevonden, maar dit had men in 1919 niet. Die uitkering of een AOW ook niet. Men kan het niet breed hebben, maar van armoe omkomen is uitgeroeid anno 2019. Hoe je het ook went of keert. We leven in betrekkelijke rijkdom en kunnen ons uiten op meer manieren dan ook.
Komt dat ook maar enigszins ons geluksgevoel of sociale samenhang ten goede?

Ik bezie met verbazing minister-president Rutte en de ontvangst van het schamele contingent gele hesjes. Waarom zijn het er zo weinig? Ik kan het u vertellen. Dankzij 'sociale' media, waar iedereen de godganse dag op fulmineert en leeg loopt. Ja, dan heb je natuurlijk geen zin om iets in het echte leven te ondernemen. Kom je binnen met een lulijzer aan je oor, 'omdat me kinderen nou eenmaal vòòr Rutte gaan' of geef je gewoon maar géén hand.

Het is natuurlijk te potsierlijk voor woorden dat MP Rutte ze niet met de oren naar buiten heeft gegooid. En óók nog eens met dit gezelschap ná de zomer wederom in gesprek gaat. Hiermee laat je zien dit volstrekt abnormale gedrag normaal te vinden en beloon je de - mijn inziens - te ver doorgeslagen klaag- en slachtoffercultuur.


Ik doe hierbij een suggestie voor Mark Rutte hoe deze hesjes te wassen, bij terugkomst na de zomer. Stel deze vragen:

- welk boek heeft u laatst gelezen of zou u nog eens willen lezen?
- wat heeft u laatst voor uw medemens gedaan?
- heeft u wel eens kunst gezien of bewonderd?
- waar wordt u blij van?
- noem 3 dingen waar u trots op bent geweest afgelopen jaar
- waar droomt u van?
- wat kunt u (nog meer) voor een ander doen, waarvan u weet dat hij/zij het nodig heeft?
- wat zou u nog willen doen/meemaken in uw leven - denk groot, hou het klein.

Het is niet eenvoudig om het geluk in jezelf te vinden, maar ergens anders vind je het zeker niet.