Paashaasrel

22. mrt, 2017

Dat we - door alle luxe en van geloof afgevallen - een stinkend vervelend en ondankbaar land zijn verworden oreer ik hier wel vaker. Vriend Marc Putto, de onvolprezen weerbelever uit het oosten des lands, wees me vanmorgen op de nieuwste exponent hier van. Als columnist doe je dan even wat onderzoek en denkt nog in je onnozelheid dat - gezien het bericht op PowNed - maar één iemand debiel en infantiel heeft gereageerd in de mijn inziens lieflijke en ontwapenende reclame van HEMA voor het aankomende Paasfeest.

Maar néé.. hele artikelen, nóg meer verongelijkten. Een directeur van de Stichting Natuur en Milieu die een zinsnede uit de Paasspot 'Zo'n vrouwtje waar alle mannetjes gek op zijn' al seksistisch vindt. First of all: wat is er mis met sex mensen? Nu de knoppen knappen mag de verbeelding ook wel wat, nietwaar? Of voelt mevrouw zich tekort gedaan en had de vrouw het initiatief moeten hebben?

Vermoeiende negatieve zelfbeelden van mensen, die verzuurd in het leven staan dat ze aanslaan op een spot van de HEMA over de Paashaas. Nou wordt die eigen cultuur eens gevierd, is het nóg niet goed!

Pasen, wie heeft er niet een onschuldiger herinnering aan uit zijn jeugd. Rijdend door het oosten van het land zag ik een affiche staan waarbij een heuse Palmpasenoptocht werd aangekondigd. Vroeger op de lagere school liep je dan door de wijk met een Palmpasenstok met daarbovenop een haan van brood. Bestaat zoiets nog? Ja dus, en het riep een fijne tijd bij me op. Op zoek naar de verstopte eieren.

Maar goed. De Paashaas is dus te seksistisch. Een haas is een haas, meende ik. Of is een vrouwelijke haas geen haas? Nee, anno 2017 is dus de kwestie - want Zwarte Piet is alweer véél te lang geleden - of er geen homo of lesbische haas in het gezelschap opgenomen moet worden. Waar blijft het pleidooi voor een meer donkere of lichtere haas? Of is haasbruin gewoon de geaccepteerde kleur uit de waaier van ongenoegen?

Kunnen die mensen die hierover serieus in het verweer komen niet naar Turkije gestuurd worden voor een jaar of zo? Er is plaats genoeg in het vliegtuig, en je komt beslist met andere inzichten terug. Chantal Koolsma snapt niet goed waarom er nu het gezin van de paashaas bij gesleept moet worden omdat je vroeger alleen maar dé paashaas had.

Mijn hemel, wat een niveau. Ook bij deze dame mag sex blijkbaar niet want die paashaas is natuurlijk ook niet van onbevlekte ontvangenis. Zijn er ook mannen die zulke onzin uitkramen? Ik heb ze nog niet ontdekt.

Ondertussen: bravo HEMA voor zo'n leuk filmpje in deze nare tijden. De verzuring voorbij en met een lach naar het voorjaar toe. Laten we ons massaal als paashaas gaan verkleden en de straat op gaan. Zwart, wit, bruin, geel, rood of groen. In zo'n pak is iedereen vrolijk.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=kVK6Xa4bE34