Zwientie tikken

10. aug, 2017

Sinds we in het oosten wonen, vallen we van de ene verbazing in de andere. Zo viel mij deze met bloemrijke taal omgeven affiche op, aangetroffen op een winkeldeur in Luttenberg.

Het heerlijke van het oosten van het land is, dat men hier nog diepe voeling heeft met de oorsprong. De heidense oorsprong. 'Zwientie tikken' is zo'n ondoorgrondelijke traditie, verbonden met de oogstfeesten in augustus. Nu heeft Friso Spoelstra ooit een prachtig vormgegeven boek 'Devils & Angels - Ritual Feasts in Europe' uitgebracht. In ieder opzicht boeiend en kijk (die foto's!) en lezenswaardig.

Het 'zwientie tikken' staat voor het geblinddoekt vangen van een varken in een modderpoel. Zwijnworstelen is ook een omschrijving. De origine van dit - althans voor de mens - spel is onbekend, maar ik hou het er op dat dit een manier was waarop jongens de meiden hun atletische vermogen en vangvaardigheid konden laten zien. En zo laten zien dat hij kon jagen en voor een vrouw kon zorgen. Iedere andere uitleg: welkom.

Kortom: niks laffe infantiele 'mud games' maar gewoon nog masculien het gevecht aan met een dier. We gaan de rest van de affiche na. 'Dondert de berg af'. Niks 'zijn jongens nog wel jongens genoeg', bedacht in genderneutraal Randstedelijk bedompt kantoorgebouw, maar rudimentair de eenvoud. Want, ja, het is heerlijk een berg af te donderen. Zouden we vaker moeten doen. Zelf of elkaar. Scheelt een hoop raketproeven en oprispingen aan gene zijde van de Oceaan.

'Gekkigheid, mooie dearns en koud bier'. Dus géén wijven he, maar een vervoeging van deernes. Koud bier - natuurlijk. Niet die laffe hap die we voor gauw € 3 en meer gepresenteerd krijgen op een lui terras.

De koeien hebben zich ook maar aan te passen, want blijven dan ongemolken. Zo is dat, tradities gaan voor àlles: dat heeft men hier véél beter begrepen.
Gatgraven.. natuurlijk. Bergen scheppen doen ze maar aan dat westerse strand, hier graaft men kuilen. Toch dat grenzende aan Duitsland, deze behoefte? Ook leuk voor vrouwen. Geëmancipeerd op een gezonde manier. Geen gegender. De gouden schop als trofee.

Zwientie tikken, in december de midwinterhoornbloazers, de paasvuren.. ik ben zo blij hier te wonen. Waar men nog met elkaar is en flauwekul is om in een gat te begraven.

Dondersmooi.