15. jan, 2016

De sleutel tot .. ?

Toen ik vanmorgen op stond was het natuurlijk alweer rázendsnel van NOS teletekst gehaald. Want daar las ik gisteravond het ontstellende bericht dat de carnavalsoptocht in Rheinberg in Duitsland was afgelast. Je leest nu op de nog overgebleven berichtgeving dat 'niet genoeg tijd is om aan de door de gemeente geëiste veiligheidsmaatregelen te voldoen. Vlak bij Rheinberg staat een asielzoekerscentrum en de stad vreest bezoek van "probleemgroepen" tijdens de carnavalsviering'. Nu is dat vrezen van bezoek van probleemgroepen al erg genoeg dat daar aanleiding toe is, maar de 'arm afstand' wordt nu opgerekt tot een afstand waar niets meer kán gebeuren. Afschaffen dus.

Soms moet je als je net wakker wordt even goed graven en herinneren hoe je het de avond ervoor geformuleerd hebt zien staan. Ja, op NOS teletekst. Maar ik herinner mij toch met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de carnavalsoptocht in Rheinberg minstens óók was afgelast om bewoners van het AZC in de buurt 'niet voor het hoofd te stoten' alsook 'omdat men niet gewend is aan onze cultuur, en men de asielzoekers niet voor het hoofd wilde stoten omdat zij onze gebruiken niet gewoon (nog) zijn. Mijn hoofd kookte.

Wie heeft hier nu wat gestuurd ? De politie, die de inzet niet kan of wil garanderen en aan risico(ver)mijding doet om niet wéér te falen en dan maar het gemeentebestuur dwingt om de carnavalsoptocht af te lassen ? Een gemeentebestuur die daar dan nog een laf ideologisch sausje overeen gooit ? Dat zou nou eens haarfijn uitgezocht moeten worden.

Indachtig het wapen van Rheinberg: wie de sleutel in handen laat zien te hebben, moet zich van de betekenis van een sleutel vergewissen en deze weer herinnerlijken. Een sleutel staat voor een welkom, maar niet ten koste van diezelfde gastvrijheid. Dan moet de sleutel de andere kant draaien. Als tenminste diezelfde sleutel voor 'voel u beschermd' staat. Bescherming naar twéé kanten uit. Niet alleen voor de mensen die die sleutel willen beet pakken. Maar juist om de sleutel vast in de hand te houden, om deze afweging te kunnen maken. Anders is niets minder dan de vrijheid in gevaar.

Lezen jullie dit ook, NOS ? Mag ook morgen, dit blog blijft er een hele tijd op staan. Om nog eens na te lezen en aan herinnerd te worden in het steeds verder ontsporende 2016.

'Een gast maakt vriendschap overspannen; hoe langer hij toeft, des te magerder wordt de gastvrijheid.'

Du Fu
Chinees dichter 712-770