Zwolle moet zwellen..

30. sep, 2017

Zwolle moet méé in de vaart der volkeren. Gewoon 'Zwolle' is voor de gemeenteraad niet genoeg, het station moet en zal 'Zwolle Centraal' gaan heten. Het plan gaat honderdduizenden euro's kosten.

Het is onduidelijk wat de aanduiding 'centraal' gaat toevoegen of suggereren. Stadsheid? Internationaliteit? Wordt Zwolle daar herkenbaarder door? Geen idee.

Je onderscheiden betekent dat je je van iets onderscheid. Nogal Cruyffiaans, maar toch. Zwolle heeft geen meerdere treinstations. Ja, je krijgt op termijn Zwolle, Stadshagen maar iedereen begrijpt dat dat niet het station zal zijn of worden vanwaar je vertrekt naar, zeg, Utrecht of Groningen. Zo slim is men nog wel.

De grappenmakerij grijpt om zich heen. Zo heet luchthaven Rotterdam 'Rotterdam-The Hague airport'. Wat Den Haag met Rotterdam van doen heeft op die afstand? Zeg het maar.. het suggereert misschien dat Den Haag een vliegveld heeft. Of: opnieuw heeft, nu Valkenburg gesloten is, maar dat was militair.
Zandvoort? 'Amsterdam Beach'. Het moet niet gekker worden. Nogal een rit naar het strand.

Een brievenschrijver in de Volkskrant suggereerde dat men station Heino maar moest omdopen tot station Zwolle-Heino, om zó 'Zwolle Centraal' mogelijk te maken. Volgens wethouder Ed Anker zou Zwolle Centraal een bepaalde klank aan het station geven en daarmee aan de stad. Tja, klánk.. wat moet je er mee?

Heino, hoor ik u zeggen. 'Waar ligt dat?' Over klank gesproken. Wel, dat is een dorp 20 kilometer van Zwolle. En nu is Zwolle al niet zo groot, maar om daar Heino met de haren naar toe te trekken?

Laat Zwolle gewoon Zwolle blijven. Van Zwolle is er maar één, en dat ligt zeer centraal.

Zwolle heeft geen honderdduizend treinreizigers per dag nodig. Bespaar ons dat. Gun ons de serene taferelen zoals de foto laat zien op een zondagmorgen.

Zwolle wereldstad? Nergens voor nodig. Gezelligheid viert zichzelf, zoals veel mensen Zwolle al kennen. Daar zijn geen slingers voor nodig.