25. jan, 2016

De wederom veel te grote broek

Banaan op het veld ? Doe een leuke apendans. http://www.trouw.nl/tr/nl/4508/Sport/article/detail/4230422/2016/01/24/Banaan-op-het-veld-Doe-een-leuke-apendans.dhtml

'Spelers, doe voor de verandering eens een apendansje op het veld als er oerwoudgeluiden klinken. Publiek, zing dat bananenlied uit volle borst mee. Bestuur, nodig hoeren uit in het stadion; dan hebben de mannen bovendien ook nog wat te kijken als de bal voor de zoveelste keer terug op de keeper wordt gespeeld. Weg met die nutteloze bordjes 'Say no to racism', want welke racist laat zich daar nu door overtuigen?'.

Dit is blijkbaar het hedendaagse niveau van een doorwrocht artikel schrijven wat óók nog de pretentie heeft iets te willen bijdragen aan deze wereld. Hier zakt de broek niet van af, hij waait kilometers weg, het stadion uit en komt ergens in de Achterhoek weer neer. Wat een vertoning, Vester Bergmans, coördinator vluchtelingenwerk en filosoof. Praktiseert u dit idee ook bij vluchtelingen ? Ligt er een varkenskop voor je deur, lach er om en ga er een apendansje mee doen ?

Ik wist niet wat ik las in een artikel in Trouw, geschreven door Vester Bergmans over de in zijn ogen beste aanpak van discriminerende geluiden vanaf de tribune. Wat zijn we in Nederland toch selectief in dit soort zaken. Zwarte Piet moet koste wat kost blijven, maar op de tribunes reageren divers mensen zich af tegen diezelfde gekleurde medemens. Het is niet nieuw, het gebeurt al decade na decade. Moeten we daar maar eens aan gaan wennen en de geadresseerden op het veld gaan bewegen 'mee te doen'. Er zijn waarachtig mensen die daar zo over denken. De psychologie daar achter doorgrond ik niet. Worden die mensen het zat dat hier over wordt gezeurd ? Vinden ze het normaal ?

Als er iemand op straat hen achtervolgt tijdens hun dagelijkse bezigheden en ze de huid vol schelden met al en nog wat meer, gaan ze dan óók mee doen ? Moeten we het normaal gaan vinden dat we elkaar zo bejegenen ? Natuurlijk niet.

Er is maar één remedie tegen. Zodra een van de spelers zich awaar worden van dit soort spreekkoren, gelijk de wedstrijd stil leggen en van het veld af gaan. Collectief. Daarnaast de wedstrijd vervolgens over doen zonder publiek. Moet je eens zien hoe snel het hemd nader dan de rok gaat voelen. En misschien kunnen die mensen die daarnaast ook nog eens vanaf de tribune een veel te grote broek aan trekken over achterstallige betalingen ook dat doek thuis laten.

Als je zo afhankelijk bent van buitenlandse investeerders én je je een béétje in de Aziatische cultuur hebt verdiept, zou ik me toch niet zo snel willen afficheren met dit soort spandoeken en spreekkoren.

Maar ja, misschien moet Hui Wang, de Chinese eigenaar van de club, ook maar een apendansje gaan doen. Véél leuker toch, dan het over geld te hebben ?