Oekraïne flauwekul

6. apr, 2016

De Grote Dag is dan aangebroken. We mogen ons uitspreken over .. ja, over wat eigenlijk ? Is het nog interessant nu de organisatoren ronduit hebben toegegeven geen bal om de Oekraïne te geven en het hen om iets heel anders gaat ? En dan weer de verbazing en gespeelde geshockeerdheid daar over..

Nee, ik ga niet stemmen. Om te beginnen weiger ik mee te gaan in een campagne waar uw en mijn belastinggeld wordt verspild. Geef tig duizend euro uit aan een wc rol met allerlei tekst er op, maar doe dat uit eigen zak. Kijk, dan ben je principieel. Maar uiteraard mag zo iets in Nederland niets uit eigen zak kosten, en omdat het ons nooit ons eigen keuze is hoe dit soort zaken met belastinggeld wordt ingezet, krijg je dit soort uitwassen. Bent u het daarmee oneens, en wilt u dit ook niet meer ? Volgend jaar stemmen op de Libertarische Partij ? De wie ? Gaat u zich daar maar eens in verdiepen: u heeft nog even. Het is geen stemadvies van mij, maar een keuze als u zich over heel veel opwindt en anders wil.

Toch maar even inhoudelijk die argumenten om je bewogen te moeten voelen je naar de stembus te begeven.
De argumenten van D66:

- Veilige buitengrenzen
- Sterke democratie
- Vrije handel

Veilige buitengrenzen. Tja. Ónze buitengrenzen, of die van de Oekraïne ? Verondersteld wordt het eerste. De buitengrenzen van de Oekraïne zijn al niet heilig gebleken. Niemand die het de moeite vond om er tegen op te treden. Een deel va de Oekraïne schrok, een ander deel vond het wel best. Sterker nog: die Krim was in hun beleving altijd al van de Oekraïne geweest. Mij allemaal best. Gaan 'we' optreden als heel de Oekraïne wordt bezet door Rusland, in het kader van 'onze veilige buitengrenzen' ? Ik geloof er geen snars van. En de V.S. draaft ook niet meer voor alles op. En zeer terecht. Als vrijheid weer mag gaan kosten, zullen we dat eerst zelf moeten herdefiniëren. Niet voor een ander land.

Sterke democratie dan. Tja nummer 2. De idee alleen al, dat wij - Nederland - een democratie zouden moeten gaan redden. Dat is toch wel een al te malle en grote broek die we ons aan zouden moeten meten, niet ? Als een land democratie als staatsvorm verkiest zal men daar toch echt zelf voor moeten kiezen/vechten. Hebben wij ook echt zelf gedaan in de Middeleeuwen.

Vrije handel dan ? Ik wist niet dat er een sta in de weg was of is om met de Oekraïne vrije handel te voeren ? Kan iemand mij dit uitleggen ? Ik zie wel dat grote bedrijven zich terugtrekken uit het land omdat er een dikke boterham wordt verdiend over en weer met corruptie en cliëntelisme. Wil de bevolking dat niet meer ? Dan is daar de stembus. Niet hier in Nederland.

Nog een pleidooi om mij van dit hele referendum circus te onthouden: geef het geen aandacht ! Wat dan niet, vraagt u zich af. Ik bedoel: Rusland. Laat Rusland dat - verandert niets aan - immens grote land zijn, dat graag een paar gebieden om zich heen heeft als buffer. Mag niet zegt u ? Wel: waar is dan dit hele referendum op gestoeld: op het creëren van een buffer tussen Europa en Rusland. Veilige buitengrenzen, weet u wel ? Dus de een mag het niet, de ander wel. Zo werkt het niet.

Rusland zal nooit een oorlog tegen Europa of de V.S. beginnen. Een kernoorlog zal nooit komen, omdat daar geen winnaars of overlevers zullen zijn. Een conventionele landoorlog is vér buiten de 'span of control' van Rusland, het zou na een maand eenvoudigweg failliet zijn.

Laat Rusland Rusland zijn en blijven. En bent u het er niet mee eens ? Ga dan stemmen, als u denkt dat hier mee iets of iemand bediend wordt of ga eens en masse naar het Binnenhof. Wilt u gerechtigheid over de MH-17 als Nederlands volk ? Dan zult u zich toch echt zichtbaar moeten maken, en niet achter uw beeldscherm blijven.

Willen we verandering ? Dan lijkt het mij een schone zaak om eerst eens in eigen land die wc rollen ter discussie te stellen. Wil je wat zeggen of veranderen, steek er je eigen geld in. Ben je boos, ga naar het Binnenhof. Iets minder luiheid graag, en wat meer eigen verantwoording over wat je niet zint.

Ik wens u een plezierige stemming vandaag !